Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie

Windwokkels

Windwokkels zijn kleine windturbines die particulier gebruikt kunnen worden om duurzame energie op te wekken.

Voor en nadelen van windwokkels

  • Voordelen: Windwokkels produceren geen CO2, zijn een constante bron van energie, genereren stroom op een relatief goedkope manier en zijn geluidsarm. Al bij weinig wind wordt er stroom geproduceerd. En dit dag en nacht, in de zomer en in de winter! Dit maakt de windwokkel een constante bron van stroomproductie, die goed overeenkomt met de stroombehoefte van een huishouding. Door een groter direct stroomverbruik in de huishouding, voor de warmtepomp en/of het laden van een elektrische auto, zal minder windstroom aan het net geleverd hoeven te worden. Wel zo prettig als de salderingsregeling in de toekomst verslechterd wordt. Over het algemeen waait het minder in de zomer dan in de winter. Een combinatie met zonnepanelen is daarom zeker te overwegen. Zo kan je ook op windluwe dagen zoveel mogelijk in je eigen stroombehoefte voorzien.
  • Nadelen: De energieproductie is afhankelijk van wind; zonder wind is er geen opbrengst, het op- en afbouwen kan milieubelastend zijn, ze kunnen het horizonbeeld verstoren, ze zijn relatief duur en de aankoop wordt beschouwd als een investering op lange termijn​.
  • Vergunning en geschiktheid: Een windmolen is vergunning plichtig. Een windwokkel daarentegen kan buiten de vergunningsplicht vallen, afhankelijk van de hoogte en de gemeente.
  • Kosten: De geschatte aanschafkosten van een windwokkel zijn vanaf 5.000 euro, afhankelijk van het geïnstalleerde vermogen en de kosten voor plaatsing en montage​.